Mandi: LGBTQ

Előre leszögezném, talán ez az a téma, ami a legtávolabb áll tőlem a hónapok témái közül... Eleinte nem tudtam, miről is írhatnék ezzel kapcsolatosan... Sőt, olyan könyv sem volt a kezemben, amihez ezt hozzá tudtam volna kötni... Aztán váratlanul megakadt a szemem egy angol köteten és úgy gondoltam, vágjunk bele...

Ez a regény akkor született, mikor divatos volt vámpírokkal telezsúfolni egy könyvet, illetve amikor amikor divatos volt az, hogy legalább egy szereplő a saját neméhez vonzódjon. 

P.C. Cast és Kristin Cast sem tudta tehát természetesen kihagyni ezt a húzást... Az a baj, hogy az ilyen YA irodalom zöme meglehetősen sehogy nem kezeli ezt a témát. Egyszerűen csak tényként közlik, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Valamilyen szinten nyilván az is, hiszen valaki ilyen, valaki olyan, és mindenkit illik elfogadni olyannak, amilyen.

Itt a meleg karakter teljesen olyan, mint normál társai, egyedül a vonzalma kifejezéséből derül ki, hogy ő meleg. Viszont ebben a könyvben minden karakter annyira röhejes önmagában is, hogy nem is tudom őket hova tenni, mit kezdeni velük. 

A karakterek közül nem foglal állást egyik sem azzal kapcsolatosan, hogy mi a vélemény arról, hogy egyik társuk homoszexuális beállítottságú. Azért ha valakiről kiderül ilyesmi, az embereknek van valami reakciója, ha más nem is, akkor is meglepődnek.

Őszintén szólva a LGBTQ téma igen távol áll tőlem, ezért nem tudom, mit írhatnék még... A véleményem nyilván megvan róla, de az nem ehhez a könyvhöz kötődik. Amit egyébként még így a végére megjegyeznék, ami eleinte nagy divat volt (homoxeszualitásról stb. nemiségekről írni), az mára már lecsengőben van, és annyira általános, mintha sima lovesztorit olvasna az ember akkor is, ha férfihoz vonzódó férfiról, vagy nőhöz vonzódó nőről olvasnánk. Teljesen úgy kezeli őket már az irodalom, mint a sima heteroszexuális beállítottságú párokat.


Previous
Next Post »